Deel dit

Incidentie melanoom per stadium

time to read < 1 minuut leestijd

Het aantal melanoompatiënten neemt snel toe

In Nederland is huidkanker het meest voorkomende type kanker.1 Circa 70% hiervan is basaalcelcarcinoom, circa 20% is plaveiselcelcarcinoom en in circa 10% gaat het om melanoom.2 Melanoom is van de meest voorkomende vormen van huidkanker de meest agressieve. In 20% van de gevallen zaait deze uit.2 Tijdens de coronahectiek nam het aantal diagnosen van melanoom af. Maar nu de zorg langzaam herstelt, stijgt de incidentie opnieuw naar het oude niveau. De zorg, ziekenhuizen en patiënten hebben meer baat bij preventieve zorg, (vroege) diagnostiek, een tijdige behandeling én nazorg.

Hieronder vindt u de meest actuele incidentiecijfers van melanoom volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)3:

Melanoom incidentie
procentuele verdeling per stadium over tijd

Het totaal aantal patiënten is ten opzichte van 2018 flink toegenomen naar een totaal van 7393. Evenals voorgaande jaren is het overgrote deel van de melanoompatiënten gediagnosticeerd met stadium 1 melanoom. Verder zien wij dat het aantal patiënten in stadium 3 en stadium 4 is toegenomen.3

Vroeg signaleren wint aan terrein, is adjuvant behandelen de oplossing voor het terugdringen van de patiënten in een later stadium?

Referenties

  1. IKNL-Rapport Huidkanker in Nederland, october 2019, geraadpleegd op 6 sep 2022
  2. Incidentie huidkanker IKNL website https://iknl.nl/kankersoorten/huidkanker/registratie/incidentie, geraadpleegd op 1 februari 2023
  3. Incidentie data melanoom van IKNL. Opgevraagd op 6 januari 2023

NL-NON-02208 | Laatst bijgewerkt februari 2023

Gerelateerde artikelen