Deel dit

Adjuvante therapie logische nieuwe stap in terugdringen recidieven

2 minuten leestijd

Nieuwe inzichten bieden kansen voor curatief behandelen melanoom

curatief-behandelen-melanoom

Melanoom is in Nederland het meest voorkomende type kanker.1 In 2021 kregen 7530 mensen de diagnose; een forse stijging van 14,7% ten opzichte van 2020.2 Dit groeiend aantal kankerdiagnosen heeft grote impact op levens, gezinnen en op de samenleving als geheel. Voor de zorg – en uw rol als oncoloogvraagt het om innovatieve werkwijzen in een discipline die volop in beweging is.

Een van die bewegingen is een verbeterde prognose. Vroeg signaleren en diagnosticeren wint aan terrein, met als gevolg dat de 10-jaarsoverleving is gestegen naar 59% (2011-2020), waar dit eerder nog 43% was (1991-2000).3 Ook snel en innovatief behandelen heeft invloed op zowel de levenskwaliteit als de levensverwachting van de patiënt. De uitdaging blijft: hoe houden we de groeiende patiëntenstroom in balans met de uitvoerbaarheid van de zorg? Bijvoorbeeld door eerder, en curatief te behandelen in plaats van palliatief? En als we die kant op willen, voeren we dan op dit moment de juiste gesprekken?

Feiten over melanoom

Recidieven

Kijkend naar de behandeling in vroege stadia, toont recent onderzoek aan dat bij 30% van de patiënten met stadium IIB melanoom, en bij 52% van de patiënten met stadium IIC melanoom, de kanker bij terugkeer uitzaait naar andere lichaamsdelen.4 Een overgroot deel van deze recidieven bestaat uit metastasen op afstand4, wat de levensverwachting aanzienlijk verkort omdat de patiënt in dit stadium alleen nog in aanmerking komt voor palliatieve zorg.   

Genezen of verzachten?

De wetenschap dat melanoom na resectie in bijna de helft van alle gevallen terugkeert4, vraagt om een aangepast behandelpad in de curatieve behandelfase. In de nabije toekomst kunnen we alleen dáár het risico op metastasen terugdringen en misschien zelfs elimineren. Uit een groeiend aantal studies zien we nu ook dat resectie in combinatie met adjuvante therapie de kans op recidieven sterk terugdringt.5,6

Wat hebben wij als zorgpartners nodig om de juiste stappen op het juiste moment te nemen? Voor het welzijn van onze patiënten, maar vooral ook om de zorg toegankelijk en uitvoerbaar te houden.

Hier liggen niet alleen betere genezingskansen voor de patiënt, maar ook voor het voorkomen van een intensiever en kostbaarder behandelpad in latere fasen van het ziektebeloop. Natuurlijk rijst hiermee de vraag: wat hebben wij als zorgpartners nodig om de juiste stappen op het juiste moment te nemen? Voor het welzijn van onze patiënten, maar vooral ook om de zorg toegankelijk en uitvoerbaar te houden.

De komende periode staat voor ons in het teken van dit vraagstuk. Wij kijken zoals altijd uit naar het voeren van een constructieve dialoog!

Wilt u als zorgverlener meer weten over adjuvante behandeling melanoom?

Raadpleeg de volledige productinformatie (SPC) alvorens KEYTRUDA voor te schrijven.

Referenties

  1. IKNL-Rapport Huidkanker in Nederland, october 2019, geraadpleegd op 6 sep 2022
  2. IKNL Incidentie Cijfers Melanoom van de huid en externe geslachtsorganen 2021, geraadpleegd op 6 sep 2022
  3. IKNL. Overleving, Periode van diagnose (10 jaar), geraadpleegd op 9 december 2022
  4. Lee AY, et al. Patterns and timing of initial relapse in pathologic stage II melanoma patients. Ann Surg Oncol 2017;24:939 -46.
  5. Luke, Jason J., et al. “Pembrolizumab versus placebo as adjuvant therapy in completely resected stage IIB or IIC melanoma (KEYNOTE-716): a randomised, double-blind, phase 3 trial.” The Lancet 399.10336 (2022): 1718-1729.
  6. Eggermont, Alexander MM, et al. “Adjuvant pembrolizumab versus placebo in resected stage III melanoma (EORTC 1325-MG/KEYNOTE-054): distant metastasis-free survival results from a double-blind, randomised, controlled, phase 3 trial.” The Lancet Oncology 22.5 (2021): 643-654.

NL-NON-02158 | Laatst bijgewerkt Januari 2023