Deel dit

Doe en ervaar

Podcast: De Spreekkamer

De mooiste verhalen uit de zorg met Nynke de Jong

In ‘De Spreekkamer’ voert schrijfster & columnist Nynke de Jong je langs de mooiste, meest opvallende en ontroerende verhalen uit de zorg. Met telkens een andere gast bespreekt Nynke de ervaringen die hem of haar het meest zijn bijgebleven. Nynke de Jong is podcastmaker, schrijver, columnist, presentator en onze vaste host in deze podcast reeks.

De Spreekkamer staat symbool voor een plek waar iedere zorgprofessional zich kan terugtrekken om belevenissen te delen met gelijkgestemden. Gelijk aan de praktijk is ook podcast ‘De Spreekkamer’ de plek waar we met mensen uit de zorg kunnen bijpraten, terugkijken, reflecteren, vooruitkijken, lachen en huilen. Eigenlijk alles wat je meemaakt als je in de zorg werkt. En wat het vak zo interessant maakt.

Luister naar De Spreekkamer op uw favoriete platform:


Oncologie – Tabaksindustrie – Stoppen met roken

#1: Wanda de Kanter (longarts)

Nynke de Jong bespreekt met longarts Wanda de Kanter over hoe ze opgroeide, haar carrière, haar gevecht tegen de tabaksindustrie en over die ene patiënt. Wanda is naast longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis ook strijdbaar als activist tegen de tabaksindustrie. Op 22 april 2021 heeft Wanda een koninklijke onderscheiding gekregen vanwege haar strijd voor een rookvrije samenleving.

wanda de kanter

maag-darm-lever – prehabilitatie – fit 4 surgery

#2: Gerrit Slooter (chirurg)

Nynke de Jong gaat in gesprek met dr. Gerrit Slooter. Al 21 jaar is hij chirurg op de maag-darm-lever afdeling van het Maxima Medisch Centrum in Einhoven en Veldhoven. Hij promoveerde op de lever en heeft sinds een aantal jaar een nieuwe focus binnen de geneeskunde: prehabilitatie. Mensen fit krijgen voor een operatie of behandeling. Hij zet zich in om dit onderwerp nationaal en internationaal op de kaart te krijgen. Hoe fitter patiënten de operatie in gaan, hoe beter zij daarna herstellen.


palliatieve zorg – bespreekbaar maken – voorbereiding op het sterven

#3: Sander de Hosson (longarts)

Nynke de Jong gaat het gesprek aan met dr. Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Hij schrijft veel over zijn werk, op Twitter, en ook in zijn boek ‘Slotcouplet’. Daarnaast was hij jarenlang columnist van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Sander maakt zich sterk voor de palliatieve zorg. Hij vindt de zorg, de begeleiding bij en de voorbereiding op het sterven zo belangrijk, dat hij daar graag met ons over in gesprek gaat.


diabetes – gezondere leefstijl – laaggeletterdheid

#4: Prem Adhien

In deze aflevering spreekt Nynke de Jong met Prem Adhien. Hij is apotheker in Rotterdam Zuid en docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Prem wilde als kleine jongen al mensen helpen. En dat is wat hij in deze volkswijk probeert te doen: mensen helpen. Niet alleen bij hun medicijngebruik maar ook door ze te wijzen op een gezondere leefstijl.


HPV – vaccinatie – komt een arts bij de dokter

#5: Joost van de Ven

In deze aflevering spreekt Nynke de Jong met Joost van de Ven. Joost is al vijf jaar gynaecoloog in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Daarnaast promoveerde hij op simulatie teamtrainingen voor acute verloskunde. Het afgelopen jaar kwam hij ineens zelf op de operatietafel terecht, toen er bij hem kanker in het hoofd-halsgebied werd geconstateeerd.


pathologie – oncologie – COVID-19

#6: Danielle Cohen

In deze aflevering spreekt Nynke de Jong met Daniëlle Cohen. Ze is patholoog in het LUMC in Leiden met als specialisatie longkanker en hoofd-hals kanker. Deze podcast is opgenomen op Daniëlle haar werkkamer met uitzicht op museum Naturalis.


Chirurgie – Digitalisering – Beter, Mooier, maar wel praktisch

#8: Marlies Schijven

In deze aflevering spreekt Nynke de Jong met Marlies Schijven, Hoogleraar chirurgie met de leerstoel simulatie, Sirious gaming en applied mobile healthcare aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is Marlies nog chirurg in het Amsterdam UMC.

Genoeg te bespreken over digitalisering in de zorg.


borstkanker – zelfonderzoek – oncologie

#9: Christa Putker

Hoe belangrijk is zelfonderzoek bij vrouwen én mannen? In deze podcast spreekt Nynke de Jong met Christa Putker (Verpleegkundig Specialist AGZ Oncologie St. Antonius) over de bewustwording rondom zelfonderzoek. Ook bespreken ze een zeldzame vorm van kanker: borstkanker bij mannen. 


NL-NON-01328 | Laatst gewijzigd op: oktober 2023