Deel dit

HIV Infectie

HIV Infectie


Sinds 1985 houdt MSD zich bezig met onderzoek en ontwikkeling (R&D) op het gebied van preventie en behandeling van hiv, inclusief het zoeken naar genezing. Deze inspanningen worden vandaag de dag nog steeds voortgezet. Samen met wetenschappers werken we aan ontdekkingen die de manier waarop hiv wordt behandeld veranderen en hoop bieden aan mensen die met de ziekte leven. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van nieuwe antiretrovirale (ARV) behandelingen, waaronder proteaseremmers (PI’s), niet-nucleoside reverse transcriptase-remmers (NNRTI’s) en integraseremmers (INSTI’s).1 Onze decennialange inzet voor de strijd tegen hiv is nog niet voorbij.

De gezamenlijke inspanningen van de wetenschap, zorgprofessionals en de overheid hebben een wereld gecreëerd waarin hiv niet langer de dodelijke bedreiging vormt die het ooit was. Deze samenwerkingen blijven de vooruitgang van vandaag stimuleren.

Wereldwijd leven vanaf 2019 38 miljoen mensen met hiv, maar slechts 68 procent van de volwassenen krijgen antiretrovirale therapie (ART). Elk jaar worden er 1,7 miljoen mensen nieuw geïnfecteerd met hiv.2 Onze toewijding gaat door o.a. in samenwerking met partners zoals de Bill & Melinda Gates Foundation. Onze samenwerking met de Bill & Melinda Gates Foundation illustreert onze gedeelde missie om een einde te maken aan de wereldwijde hiv-epidemie door middel van innovaties in hiv-preventie, waaronder extra PrEP-opties.

Hiv cijfers in Nederland3:

Nederland heeft al een van de doelen bereikt die de UNAIDS en de WHO voor 2020 stelde, namelijk de 90-90-90 doelstelling. 90% van de mensen die met hiv leven, kent hun hiv-status, 90% van de mensen die weten dat ze hiv hebben, wordt behandeld en 90% van de mensen die in behandeling zijn, heeft een ondecteerbare viral load. Nederland nadert daarmee het behalen van de landelijke hiv-doelstellingen van 95-95-95 in 2022 met 93-93-96 als resultaat in 2019.3

  • Eind 2019 leefden naar schatting 23.700 personen met hiv, van wie naar schatting 1.730 nog niet gediagnosticeerd waren.
  • Van de 525 mensen die in 2019 een hiv-diagnose kregen, waren 321 (61%) MSM (men having sex with men), 146 (28%) mannen en vrouwen die hiv opliepen door heteroseksueel contact.
  • In 2019 waren er 580 nieuwe diagnoses (vergeleken met 654 in 2018, dus een afname van 13%).
  • In 2019 was 23% van alle nieuw gediagnosticeerde mensen op het moment van de diagnose 50 jaar of ouder.
  • Een lagere comorbiditeitslast kan worden bereikt door zowel artsen als mensen met hiv bewust te maken van de rol van aanpasbare leefstijlgerelateerde risicofactoren.

Onze aanpak1:

We blijven ons met R&D richten op de behandeling, genezing en preventie van hiv. Onze huidige R&D werkzaamheden omvatten o.a. programma’s voor de ontwikkeling van nieuwe hiv-preventietechnologieën en nieuwe antiretrovirale hiv-medicijnen. MSD zet zich in voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om hiv te voorkomen en aan hiv-behandelingen met een langetermijn werking. We streven naar nieuwe manieren om onze expertise, kennis, financiële middelen en marktgebaseerde oplossingen toe te passen om de complexe uitdaging van toegang voor alle patiënten aan te pakken.

NL-NON-01109 | Laatst gewijzigd op: Februari 2021