Deel dit

Add-on declaratietitel biedt nieuwe mogelijkheden voor moleculaire diagnostiek

time to read 2 minuten leestijd
moleculaire-diagnostiek

Per 1 januari 2023 is de bekostiging van moleculaire diagnostiek aangepast. Deze testen werden tot voor kort vanuit DBC’s vergoed. Nu is hiervoor een specifieke add-on prestatie beschikbaar.

De wijziging brengt voordelen mee voor zorginstellingen én patiënten: de kosten voor de geleverde zorg en de vergoeding hiervan zijn in een aparte declaratietitel beter op elkaar afgestemd. Ook geeft de nieuwe regeling meer inzicht in het aantal aangevraagde en uitgevoerde testen.

Ondersteuning

De nieuwe vergoedingsstructuur heeft mogelijk invloed op de manier waarop de diagnostiek in uw ziekenhuis geregeld is. Het biedt nieuwe keuzemogelijkheden en het moment waarop diagnostiek voor de patiënt wordt aangevraagd kan wijzigen. MSD & AstraZeneca hechten er waarde aan om de toegang tot moleculaire diagnostiek voor patiënten te verzekeren. Bij het implementeren van de wijzigingen kunnen wij u op verschillende manieren ondersteunen.

Volumebepaling

Allereerst maakt u met uw RVE-manager afspraken over het te verwachten volume van moleculaire diagnostiek. Dit is ook van belang als uw zorginstelling diagnostiek extern laat uitvoeren. Wilt u assistentie bij het berekenen van het juiste aantal patiënten? Op verzoek kunnen wij met onze rekenhulp uw patiëntaantal per tumortype in kaart brengen. Voor verschillende zorginstellingen hebben wij stakeholders en regiopartners bijeengebracht om gezamenlijk tot een goede volumebepaling te komen.

Kunnen wij u ergens mee helpen? Neem gerust contact met ons op via joep.meeuwissen@merck.com.

Wilt u meer weten over de bekostingswijziging? In de special ‘Kijk op moleculaire diagnostiek voor precisieoncologie’ uit Oncologie Up-to-date magazine1 leest u er alles over.

MSD en AstraZeneca werken samen. Op welk gebied?

Moleculaire diagnostiek voor het opsporen van kiembaan- en somatische mutaties

AstraZeneca en MSD hebben uitgebreide ervaring op het gebied van BRCA-diagnostiek. Wij vinden het belangrijk dat deze vorm van testen breed beschikbaar is en op de juiste wijze wordt ingezet. Dragers van een BRCA-genmutatie hebben een hogere kans op het ontwikkelen van verschillende kankertypen.2 De BRCA-mutatie wordt vaak geassocieerd met een agressievere tumorvorm2 en verhoogt de gevoeligheid voor specifieke, doelgerichte behandelingen waaronder PARP-remmers.3

Referenties

  1. Oncologie up-to-date editie 4 2022. Kijk op moleculaire diagnostiek voor precisieoncologie. Geraadpleegd op 19 januari 2023 via https://www.oncologie.nu/documents/435/Special_Kijk_op_moleculaire_diagnostiek.pdf
  2. O’Connor, M. J., et al. (2015). Targeting the DNA damage response in cancer. Molecular cell, 60(4), 547-560
  3. Rose, M., et al. (2020). PARP inhibitors: clinical relevance, mechanisms of action and tumor resistance. Frontiers in cell and developmental biology, 8, 564601

NL-10794 | Laatst bijgewerkt Januari 2023